500L bekroond met maximale score

donderdag 29 november 2012

De nieuwe Fiat 500L mag zich met een gerust hart een veilige gezinsauto noemen na het behalen van de maximale score van 5 sterren in de Euro NCAP crashtest. Niet alleen de botsveiligheid en grote hoeveelheid airbags worden geroemd, maar ook de reeks veiligheidssystemen die een botsing helpen te voorkomen heeft hieraan bijgedragen.

De nieuwe Fiat 500L met zijn toepasselijke bijnaam ‘City Lounge’ verdient de maximale score van 5 sterren in de EuroNCAP veiligheidstest. Deze prestigieuze erkenning is belangrijk, omdat deze ultieme gezinsauto maximaal scoort in de bescherming van inzittende volwassenen, kinderen, maar ook voetgangers. De Fiat 500L heeft een totale score van 83 van de beschikbare 100 punten behaald, terwijl de EuroNCAP is vanaf deze meting extra streng is. Hij bereikt veiligheidspercentages van 94% voor de bescherming van volwassen inzittenden, 78% voor kinderen, 65% voor voetgangersbescherming en 71% dankzij de grote hoeveelheid aanwezige actieve veiligheidssystemen die een botsing helpen te voorkomen.

De passieve veiligheid is gegarandeerd door de standaard gemonteerde multi-stage airbags voor bestuurder en bijrijder, gordijnairbags over de gehele zijkant en optionele zij- en knieairbags. Elke zitplaats heeft driepunts veiligheidsgordels met dubbele gordelspanners en spankrachtbegrenzers.

Daarnaast is een, voor deze klasse, ongekend scala aan actieve veiligheidsvoorzieningen beschikbaar die een botsing mee helpen te voorkomen. Standaard is de Fiat 500L voorzien van ABS met BAS (Brake Assist System), verfijnde ESC (Electronic Stability Control) compleet met antislip regeling (ASR), Hill-holder, anti-doorslip systeem (MSR), snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging (DST) en Electronic Roll Mitigation (ERM). Bovendien kan de Fiat 500L optioneel uitgevoerd worden met het innovatieve ‘City Brake Control’. Dit systeem herkent obstakels en voorkomt botsingen of vermindert tenminste de impact door automatisch (wanneer de bestuurder te laat reageert) te remmen en tot stilstand te komen bij een snelheid tot 30 km /h.

Deze topscore is des te opvallender omdat het moeilijker is 5 sterren te behalen ten aanzien van veiligheid van bescherming van voetgangers, maar ook volwassenen en kinderen die zich in de auto bevinden. Euro NCAP hanteert voortaan nieuwe en strengere regels. Dit schitterende resultaat bevestigt de toewijding van Fiat als het gaat om de bescherming van alle weggebruikers.

De Fiat 500L met onder meer de schone, 105 pk sterke TwinAir Turbo-motor en een Start&Stop-systeem is nu leverbaar vanaf € 18.995,-. Door zijn lage CO2-emissie van slechts 112 g/km geldt bij zakelijk gebruik het lage bijtellingstarief van 20%.