Overtreffende trap van praktisch: nieuwe Fiat Doblò

donderdag 11 december 2014

De Fiat Doblò zag voor het eerst het levenslicht in 2000. In 2005 en 2010 kwamen er vervolgens opvolgers. Nu zijn we inmiddels toe aan de vierde generatie Doblò. We spreken over een succesvol model, want tot op heden zijn er 300.000 stuks van verkocht in de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika). De praktische Fiat wist keer op keer zijn tijd vooruit te zijn als het gaat om eisen ten aanzien van mobiliteit, comfort en milieu.

De nieuwe Fiat Doblò is voorzien van een compleet nieuw ontwerp, dat geldt voor zowel het exterieur als interieur. Ook is bij de ontwikkeling in verre mate gelet op de gebruiksvriendelijkheid: zo is er bijvoorbeeld het Uconnect multimedia-systeem met 5-inch touchscreen in kleur. Op verzoek kan het systeem worden uitgerust met geïntegreerde navigatie en digitale radio. Gebruiksgemak is verder ook van toepassing op de veelzijdig in te delen binnenruimte, zoals blijkt uit de voorste passagiersstoel die tot tafel getransformeerd kan worden door deze naar beneden om te klappen. De tweede en derde zitrij (in het geval van 7 stoelen) kunnen ook eenvoudig neergeklapt worden of zijn zelfs geheel te verwijderen, zodat de volledige ruimte kan worden benut voor allerhande vervoerswensen. De standaard bagageruimte bedraagt 790 liter, een record in zijn klasse. Verder natuurlijk veel handige opbergvakken en een nuttig deelbare achterbank (60/40). Grote spiegels zorgen voor een optimaal zicht, terwijl de schuifdeuren het instappen vergemakkelijken.

Wat nog meer? De nieuwe Fiat Doblò staat garant voor de beste handling in zijn klasse, mede dankzij de Bi-link wielophanging, uniek in zijn segment. Verder is het leven aan boord aangenaam dankzij een interieur dat naast goed geïsoleerd vooral ook behaaglijk is. De handbediende of automatische airconditioning is daar debet aan. Ook op gebied van veiligheid zit hij in de top van het segment met standaard airbags vóór, ESP en Hill Holder-functie.

Qua motoren is er de keuze uit de 1.4 (95 pk) en 1.4 T-Jet (120 pk) benzinekrachtbronnen. Ook komt er een van laatstgenoemde motor een dual-fuel versie beschikbaar die is ingericht op CNG/benzine, genaamd Natural Power. De brandstofkosten dalen aanzienlijk wanneer je CNG (in Nederland aardgas en/of groengas) tankt: de prijs van deze brandstof ligt rond de €1,- per kg. Een ander voordeel van groengas ten opzichte van reguliere fossiele brandstoffen is dat de uitstoot van CO2 maar liefst 23% lager ligt en dat de uitstoot van fijnstof en NOx nagenoeg nihil is.

De nieuwe Fiat Doblò komt beschikbaar in drie uitrustingsniveaus (Pop, Easy en Lounge) en onderscheidt zich door de vele mogelijkheden: twee dakhoogtes, twee verschillende wielbasissen, elf carrosseriekleuren (waaronder het nieuwe Colosseo Grijs), vijf interieurs en twee zitconfiguraties (5 of optioneel 7). Hij staat vanaf volgend jaar februari bij de dealer.