Elektrische auto's

De plannen en visie van Fiat

We zijn ervan overtuigd dat elektrische auto's de toekomst hebben. Met onze elektrische Fiats willen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de wereldwijde reductie van de CO2-uitstoot. Daarbij bouwen we onder andere voort op de in 2019 geïntroduceerde Centoventi, een elektrische conceptauto in de vorm van een compacte crossover gericht op duurzame, emissievrije mobiliteit. Het platform daarvan bood plaats aan maximaal vier accupakketten, elk goed voor een actieradius van 100 kilometer. Voor meer bereik kon tussen de voorstoelen en achterbank nog een vijfde module worden bijgeplaatst. Een andere belangrijke pijler voor onze elektrische toekomstplannen is de Fiat 500e: een volledig elektrische variant van de iconische 500 die in 2020 zijn debuut maakte.

Op weg naar elektrisch rijden

Elektrische auto's staan volop in de schijnwerpers als antwoord op de actuele milieu- en klimaatproblematiek. Met het oog daarop wordt in steeds meer landen de verkoop ervan bevorderd met uiteenlopende stimuleringsmaatregelen. Mede daardoor heeft de elektrische auto zich ontwikkeld tot een vaste waarde in het autolandschap, waarvan algemeen wordt aangenomen dat hij in de toekomst auto's met een verbrandingsmotor nagenoeg geheel zal verdringen.
Elektrische auto's worden soms aangeduid met de afkorting BEV (Battery Electric Vehicle), wat aangeeft dat de elektrische stroom waar ze op rijden afkomstig is uit oplaadbare accu's aan boord. Dat opladen kan plaatsvinden aan een openbare laadpaal of via een thuislader. De oplaadduur is uiterst variabel, afhankelijk van de gebruikte oplaadmethode en het vermogen en de capaciteit van het accupakket.

Elektrische auto's bieden een groot aantal voordelen, niet alleen voor het klimaat en het milieu, maar ook voor de gebruiker. De belangrijkste zijn:

1. Vrije toegang tot milieuzones

Omdat ze geen vervuilende uitlaatgassen uitstoten, heb je met een elektrische auto doorgaans vrije toegang tot milieuzones in stadscentra en stedelijke gebieden.

2. Lagere kosten per kilometer

De kosten voor het opladen van het accupakket zijn meestal lager dan die voor een volle tank benzine of diesel.

3. Meer rijgemak

Schakelen hoeft niet in een elektrische auto en als je wil kan je kiezen voor 'one pedal driving': rijden en remmen door alleen het rijpedaal te gebruiken. Dat maakt elektrisch rijden uiterst comfortabel in stads- en fileverkeer.

4. Lagere onderhoudskosten

Doordat de techniek van een elektrische auto eenvoudiger is dan die van een auto met verbrandingsmotor, zijn de onderhoudskosten een stuk lager.

Laadduur en -kosten

De laadduur van een elektrische auto varieert naargelang de gebruikte laadmethode en het vermogen en de capaciteit van het accupakket. De ontwikkelingen op het gebied van accu's en laadtechniek gaan echter razendsnel, waardoor niet alleen het bereik van elektrische auto's toeneemt, maar ook de laadtijden steeds korter worden.

Voor opladen aan een laadpaal heb je een laadpas nodig. Die zijn verkrijgbaar bij allerlei soorten aanbieders, waarbij je meestal de keuze hebt uit een pas met of zonder abonnement. Met een abonnement betaal je een lager stroomtarief. Heb je een woning die zich daartoe leent, kun je ook de aanschaf van een thuislader (Wallbox) overwegen. Als je daarvoor een speciale groep in je meterkast laat installeren, kun je sneller opladen. Bovendien zijn de energiekosten voor het opladen dan ook apart terug te zien. En heb je zonnepanelen op je dak, dan rij je natuurlijk superschoon en goedkoop door de teruggeleverde stroom daarvan te gebruiken voor het opladen van je auto.

Doordat je met een een thuislader sneller klaar bent met laden dan aan een gewoon stopcontact, is het ook goedkoper. De investering voor de Wallbox met snellaadkabel verdient zich dan ook zeker terug. Bovendien kun je deze kabel ook gebruiken aan de snellaadstations onderweg. Bij de meeste merken zie je tegenwoordig de promotie van een gratis installatie van de thuislader en gratis snellaadkabel. Houd dit dus zeker in de gaten als je de aanschaf van een elektrische auto overweegt.

Laadmethodes

Hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden hangt zoals gezegd mede af van de gebruikte laadmethode. De eenvoudigste, maar ook traagste manier om een elektrische auto op te laden, is thuis via het stopcontact. Met een thuislader, de zogeheten wallbox, gaat het een stuk sneller, zeker als je daarvoor een speciale groep in je meterkast laat installeren. Heb je geen mogelijkheden voor thuis laden, dan kun je gebruikmaken van een laadpaal op straat of bij een tankstation. Daar vind je meestal ook snelladers, waarmee je het accupakket meestal in een half uur tijd van 5 tot 80% kunt opladen. Ongeacht de gebruikte methode worden laadtijden ook beïnvloed door factoren als de buitentemperatuur en het laadniveau en de conditie van het accupakket.

Oplaadtijden kunnen variëren van minuten tot uren, afhankelijk van de batterijcapaciteit van het voertuig, het vermogen van het oplaadpunt en omgevingsfactoren zoals temperatuur en degradatie van de batterij.

Zakelijke rijders

Heb je een auto van de zaak? Ontdek dan onze diensten speciaal voor zakelijke rijders. Voor een werkplaatsbezoek kun je je auto bijvoorbeeld op de zaak laten afhalen en terugbrengen. Want we begrijpen dat je tijd kostbaar is