HANDIG ADVIES VOOR HET KOPEN

VAN EEN NIEUWE GEZINSAUTO

WE HELPEN JE GRAAG OP WEG BIJ DE AANSCHAF VAN JOUW IDEALE GEZINSAUTO

Een gezinsauto. Wat is dat eigenlijk? Het antwoord ligt voor de hand: een auto voor het hele gezin. Met ruimte voor vader, moeder en de kinderen. Maar ook voor de hond. De wandelwagen, het driewielertje en natuurlijk de sterren van het voetbalteam. Je ziet het; bij een gezinsauto draait het in eerste instantie om ruimte. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een grote gezinsauto niet stijlvol kan zijn. Of dat comfort en veiligheid geen rol van betekenis spelen. Integendeel!

Ben je op zoek naar de beste gezinsauto voor jou en je gezin? Hier lees je waar je op moet letten. Voor welke brandstof je het beste kunt kiezen. Welke veiligheidsvoorzieningen van belang zijn, welke opties handig en wat het je allemaal gaat kosten nadat je de nieuwprijs hebt betaald. Kortom; hier vind je handige tips die je op weg helpen naar de ideale gezinsauto. Doe er je voordeel mee!

HOEVEEL RUIMTE HEEFT DE IDEALE GEZINSAUTO?

Natuurlijk zit je wel eens alleen in een grote gezinsauto. Maar over het algemeen is een gezinsauto bedoeld om er met het hele gezin op uit te trekken. En dus meerdere mensen, en heel veel spullen en baggage te vervoeren.

Ruimte is dus van belang. En dat begint al bij het instappen. Heb je de keuze? Kies dan voor minimal vier portieren. Met twee deuren moet je steeds de stoel naar voren klappen bij het achterin stappen. Dat is nogal gedoe. Zeker met kinderen. Of als je een kinderstoelje achterin moet vastzetten.

Een vierdeurs sedan is dan ook een goede start. Wil je extra bagageruimte? Kies dan voor een hatchback of een stationwagon. En heb je ook financieel de ruimte? Denk dan eens aan een MPV (Multi Purpose Vehicle); ideaal voor een groter gezelschap. Of als je sportiever voor de dag wilt komen, en een hogere zitpositie wel zo overzichtelijk vindt, dan is een SUV (Sport Utility Vehicle) een uitstekende optie.

Hoe dan ook; Kies de ruimte die het beste bij jou, je gezin en jullie activiteiten past. Die ruimte vind je trouwens niet online of in een folder. Die moet je zien, voelen, ervaren. Dus neem je vrouw, kinderen en de kinderwagen mee, en neem plaats in jouw ideale gezinsauto. Achter het stuur om te ervaren of je het goed kunt overzien. Maar ook achterin om te zien hoeveel beenruimte je hebt. Is er ook voldoende opbergruimte? Voelt het praktisch en handig? En hoe zit het met de bagageruimte? Kun je er gemakkelijk spullen in en uit tillen? Nemen de wielkasten niet te veel ruimte in beslag? Kun je de achterbank nog neerklappen waardoor er een mooie vlakke laadvloer ontstaat? Mooi; dat geeft ruimte.

 

VEILIGHEID VAN JOU EN JE GEZIN STAAT VOOROP.

 

ABS, ESP, airbags, parkeersensoren, achteruitrijcamera, automatisch remsysteem, rijbaanassistent…. Als het om veiligheidsvoorzieningen gaat, kun je bij een nieuwe gezinsauto niet kritisch genoeg zijn. Het gaat immers om de veiligheid van jou en je gezin! Dus hoe veiliger je nieuwe gezinsauto, hoe beter.

Auto’s van tegenwoordig zijn allemaal –in meer of mindere mate- uitgerust met technische hulpmiddelen die een ongeval helpen vookomen. Of letsel kunnen beperken. Hoe zit het met de standaarduitrusting van de door jou gekozen uitvoering van je nieuwe gezinsauto? ABS (antiblokkeer-remsysteem), stuurbekrachtiging en meerdere airbags (Je hebt inmiddels ook zij-, knie- en gordijnairbags) zijn tegenwoordig bijna vanzelfsprekend.

Check tijdens de proefrit het zicht rondom, de zitpositie en het overzicht. Is het dashboard wel logisch ingedeeld en kun je bijvoorbeeld de radio, de navigatie en de airco makkelijk bedienen?

Als je toch aan het checken bent: Kijk meteen even of de auto over Isofix bevestigingspunten voor kinderzitjes beschikt. Dergelijke bevestigingspunten zijn niet alleen praktisch bij het in en uit de auto zetten van het kinderstoeltje, ze zorgen er ook voor dat het stoeltje is verankerd en geen kant op kan; wel zo veilig! Controleer meteen of je de airbag voor de bijrijder uit kunt schakelen. Dit is namelijk nodig als je een kinderstoel op de bijrijderstoel wilt plaatsen.

WELKE OPTIES HEB JE ECHT NODIG IN JE NIEUWE GEZINSAUTO?

Je hebt het merk gekozen, het model, de motor, de uitvoering.... Zelfs de dealer is bekend. Jouw ideale gezinsauto begint al aardig vorm te krijgen. Maar je bent er nog niet. Nu moet je nog even goed nadenken over een lijst aan opties. Dat lijkt misschien minder noodzakelijk dan ruimte en veiligheid, maar is wel bepalend voor bijvoorbeeld de (rest-)waarde van je auto. Goede extra’s helpen straks namelijk bij het weer verkopen van je auto. Ze maken de auto aantrekkelijker. Dus houd hier bij de aankoop al rekening mee!

Belangrijker echter is dat aantrekkelijke extra’s het comfort van jou en je gezin verhogen. Wat is er zoal mogelijk? Heel veel. En dat is mooi. Want als je veel mensen aan boord hebt, heb je te maken met evenveel wensen. En heel veel losse spullen. Dus zijn opbergvakken in deuren en stoelen, bekerhouders en bijvoorbeeld uitklaptafeltjes, om een en ander netjes kwijt te kunnen, sowieso wel handig. Nog meer praktische opties; Bluetooth, verschillende aansluit-mogelijkheden voor smartphones, beeldschermen en (spel)computers. Voorin, maar uiteraard ook achterin. Denk ook goed na over de bekleding. Met kinderen in je auto is een donkere, leren bekleding stukken handiger (en makkelijker schoon te maken) dan een lichte stoffen bekleding. Vraag je dealer welke accessoire-pakketten er in de aanbieding zijn. Dat kan prijstechnisch enorm interessant zijn!
Car configurator

AUTOKOSTEN; WAAR MOET JE OP REKENEN?

Wat gaat die nieuwe gezinsauto je eigenlijk kosten? Per maand… per jaar, per kilometer? Dat is natuurlijk niet met een rond bedrag te beantwoorden. Daar komt meer bij kijken. Want feitelijk bestaan je autokosten uit vaste kosten en variabele kosten.

Vaste kosten zijn de kosten die het bezit van een auto nu eenmaal met zich meebrengen. Die kun je vooraf al bij benadering uitrekenen. Denk daarbij aan afschrijving (je auto wordt nu eenmaal minder waard), verzekering (minimaal WA is verplicht) en motorrijtuigenbelasting (als het kenteken op jouw naam staat, ontkom je er niet aan). Daarnaast zijn er de kosten die niet van te voren vaststaan; de variabele kosten. Brandstofverbruik bijvoorbeeld en de brandstofprijs. Maar ook de kosten voor servicebeurten, reparaties en nieuwe banden zijn variabel. Die kosten moet je dus inschatten. Het is wel verstandig om er een bedrag voor te reserveren.

Om een indruk te krijgen van je variabele kosten zou je je dealer kunnen vragen hoe vaak jouw auto onderhoud nodig heeft. Een of twee keer per jaar? Dat scheelt namelijk al de helft in je kosten. En wat kost een reguliere servicebeurt? De meeste dealers hanteren vaste prijzen. Maar die verschillen nogal eens per merk. Vraag er gerust naar. Het helpt je om inzicht te krijgen in de jaarlijks kosten. En dan weet je waar je ongeveer op moet rekenen.

WELKE BRANDSTOF KIES JE VOOR JOUW GEZINSAUTO; BENZINE OF DIESEL?

In het verleden waren de verschillen tussen diesel- en benzineauto’s groot. Diesel maakte lawaai. Benzine reed sportief. En, dankzij het hoge koppel bij een laag toerental, was een diesel beter geschikt voor de caravan.

Echter, de techniek staat niet stil en de verschillen zijn inmiddels stukken kleiner. Vandaag de dag zijn de belangrijkste verschillen tussen diesel en benzine-auto’s vooral van financiële aard. Anders gezegd; Het gaat niet meer om geluid, acceleratie en trekkracht. Maar om de vraag: kies ik voor een benzine-auto, of is een diesel uiteindelijk toch goedkoper?

Een benzine-auto is voordeliger in aanschaf en motorrijtuigenbelasting. Maar met een dieselauto ben je veel goedkoper uit aan de pomp. Immers, een liter diesel kost aanzienlijk minder dan een liter benzine en bovendien ligt het verbruik van een dieselauto veel lager. Met een benzine-auto moet je dan ook vaker tanken. Dus daar gaat je voordeel!

De vraag is dan ook: Bij hoeveel kilometer per jaar wordt het financieel interessant om een dieselauto te gaan rijden? Een veel gehoord antwoord is: vanaf 30.000 kilometer per jaar. Inderdaad, daar ligt het omslagpunt. Rijd je meer? Dan verdien je de hogere aanschafprijs en hogere wegenbelasting van je dieselauto terug met tanken. Of liever; met minder vaak en minder duur tanken! En ben je uiteindelijk voordelig uit.

30.000 kilometer per jaar is dan ook een aardige indicatie. Maar misschien ligt het omslagpunt voor jouw situatie wel iets lager of hoger. Wil je weten of een dieselauto interessant is? Bereken het hier.