Mijn voertuig staat sinds enkele weken stil, moet ik rekening houden met problemen wanneer ik het weer ga gebruiken?
Uw voertuig is gebouwd volgens de beste kwaliteitsnormen. Er zijn enkele maatregelen die u zelf kunt treffen om het behoud en de optimale werking te garanderen van de onderdelen die het meest door het niet-gebruik worden beïnvloed.
Als u hulp nodig heeft, verzoeken wij u om, in overeenstemming met de voor de huidige crisissituatie geldende voorschriften, contact op te nemen met een van de geopende erkende servicecentra van het FCA-servicenetwerk, waar de gespecialiseerde technici van Mopar een grondige technische controle op uw voertuig zullen uitvoeren.
Hoe kan ik de passagiersruimte van mijn voertuig ontsmetten?
Allereerst moeten uw handen ontsmet worden, in overeenstemming met de in uw land geldende richtlijnen.
Voor uw voertuig geldt de algemene richtlijn dat het gereinigd moet worden met een vochtige doek en een reinigingsmiddel op basis van alcohol (verwijs naar de plaatselijke voorschriften voor het minimale percentage alcohol).
Besteed vooral aandacht aan de volgende punten:
stuur, versnellingspook, handrem, stoelbekleding, deurpaneel, vloermatten van rubber of tapijt, tunnelconsole, grepen van de portieren, ruitbedieningsschakelaar, bedieningselementen in het algemeen.
Wij verzoeken u om naar een van de erkende servicecentra van het FCA-servicenetwerk te gaan (ook zonder afspraak als u kiest voor een servicecentrum met het logo “Express Lane”) om uw voertuig volledig en op professionele wijze te laten ontsmetten.
Hieronder vindt u enkele handige tips en simpele handelingen die u zelfstandig kunt uitvoeren om voor uw voertuig te zorgen.
Natuurlijk is het ideaal om het voertuig in de garage te plaatsen om het te beschermen tegen de weersomstandigheden
Lak: Reinig de carrosserie en verwijder stoffen die de gelakte delen zouden kunnen beschadigen, vooral uitwerpselen van vogels en vlekken die potentieel gevaarlijk zijn voor de lak
Koplampen, lampen, ruiten, plastic en rubberen onderdelen: Hier gelden dezelfde aanbevelingen als voor de gelakte delen
Profielen en afdichtingen: Controleer dat er in de afdichtingen van portieren en ruiten geen kleine steentjes of andere vreemde stoffen zijn ingesloten: deze kunnen de rubberen profielen beschadigen en hun doeltreffendheid verminderen.
Ruitenwissers: De rubberen wisserbladen hebben de neiging om door inactiviteit en blootstelling aan zonlicht aan de voorruit te gaan plakken, waardoor ze beschadigd worden en niet langer efficiënt zijn. Om dit te voorkomen en mits dat mogelijk is voor het voertuig, moeten de ruitenwissers in de uitgeklapte stand worden geplaatst of moet er karton tussen de rubberen wisserbladen en de ruit worden geplaatst.
Als een voertuig voor lange tijd stil blijft staan, kan zich het zogenaamde verschijnsel ‘FLAT SPOTTING’ voordoen: de banden worden op het punt waar ze contact maken met de vloer, als gevolg van het gewicht van het voertuig, geleidelijk aan platter. Dit kan bij het opnieuw starten leiden tot kleine trillingen tijdens het rijden, verschijnsel dat echter meestal na enkele kilometers verdwijnt.
Bandenspanning: Handhaaf de correcte bandenspanning, onder verwijzing naar de voorschriften van het instructieboekje aan boord van het voertuig, of raadpleeg de correcte waarde rechtstreeks op het webplatform https://aftersales.fiat.com/elum
Verplaatsing voertuigVerplaats het voertuig zo nu en dan een beetje voor- of achteruit om het contactpunt van de banden met de vloer te veranderen
Dit onderdeel levert de energie voor de start van de startmotor en houdt het elektrische systeem van het voertuig actief, ook wanneer het voertuig niet gebruikt wordt
Accessoires en verbruikende apparatuur: Verwijder eventueel aanwezige USB-sticks en andere apparatuur uit de USB-poorten; verwijder ook de sigarettenaansteker
Alarmsysteem: Als dat mogelijk is (bewaakt voertuig of voertuig in de garage), vergrendel het voertuig dan handmatig met de sleutel en niet met de afstandsbediening. Op deze manier worden de activering van het alarmsysteem en het betreffende stroomverbruik voorkomen
Loskoppeling: Indien dat is voorzien voor uw voertuig (verwijs naar de voorschriften van het instructieboekje), is de loskoppeling een eenvoudige handeling die door iedereen kan worden uitgevoerd.
De accu kan worden losgekoppeld door alleen de minpool los te koppelen, zoals aangegeven op het voorbeeld van de onderstaande afbeelding (aangegeven met het teken “-“)
Druppellader: Als u de mogelijkheid heeft het voertuig in de garage of op een parkeerplek met elektriciteitsaansluiting op te slaan, kunt u de accu, als alternatief, ook aansluiten op de acculader van het MOPAR-assortiment. die het laadniveau van de accu meet, maar ook regelmatig korte oplaadfasen uitvoert om de accu altijd efficiënt te handhaven.
Gebruik: Start het voertuig wekelijks en laat het gedurende ten minste 15-20 minuten functioneren, bij een motortoerental tussen 1200 en 2000 tpm. Zorg ervoor dat alle lampen en accessoires tijdens deze periode zijn uitgeschakeld. Vermijd om de motor slechts incidenteel en voor korte tijd te starten om hem bij stationair toerental te laten draaien.
Het brandstofsysteem verzekert de toevoer van brandstof uit de tank naar de cilinders van de motor en omvat de vulopening, de tank, de brandstofleidingen, de brandstofpomp en de inspuitventielen
Tanken: Laat het voertuig, indien mogelijk, niet stilstaan bij een laag brandstofpeil (reserve), om te voorkomen dat eventuele onzuiverheden in de tank in omloop worden gebracht
Verder is het niet nodig om de tank volledig te vullen
Er zijn geen bijvullingen of verversingen nodig (verwijs naar het instructieboekje)
Op het moment dat het voertuig weer wordt gebruikt, is het voldoende om rond en onder de auto te controleren op sporen van lekkages.
Dit systeem behoeft geen onderhoud of specifieke maatregelen.
Visuele controle : Als er op de wrijvingsvlakken van de remschijven oxidatie wordt waargenomen, moet dit als normaal worden beschouwd
Ga bij het herstarten van het voertuig gedurende de eerste meters voorzichtig te werk, zodat de eventuele op de contactoppervlakken gevormde oxidatie verdwijnt
Handrem : Slechts zelden worden er tijdens de vrijgave van de handrem kleine geluiden waargenomen die afkomstig zijn van de achterkant van het voertuig.
Dit is te wijten aan het loskomen van het remblok (normale situatie) van het oppervlak van de schijf die mogelijk vuil is of oppervlakkige oxidatie vertoont. Dit verschijnsel verdwijnt onmiddellijk na het starten van het voertuig.