Skip to content Skip to navigation

Cabrio: rijden met de wind door je haar

Wat is een cabriolet en waarom zou je er eentje kopen?
Wil je van moment tot moment zelf kunnen kiezen of je van de frisse buitenlucht wilt genieten of van het comfort van een dicht dak?
Dan kan een cabrio – of voluit cabriolet – het juiste antwoord zijn. Een cabrio is een auto met een inklapbare of opvouwbare stoffen kap, meestal soft-top genoemd. Het is de open versie van een gewone vierpersoons auto, die normaal met een dicht dak wordt geleverd maar vervolgens is aangepast om open te kunnen rijden. Hiertoe worden sommige delen van de carrosserie en de bodem versterkt met het oog op de veiligheid en de sportieve prestaties. Een cabriolet kan zelfs met vier portieren zijn uitgerust.
Rijden in een cabrio kan sportief en plezierig zijn in de zomer, zonder afbreuk te doen aan het rijgemak en het comfort in de overige jaargetijden. Het betekent genieten van het ultieme plezier dat de zon op je hoofd en de wind door je haren kan bieden.

Cabrio: rijden met de wind door je haar

Cabriolet, Spider en Coupé: verschillen en overeenkomsten

Een cabriolet (ook wel convertible genoemd) heeft een wezenlijk ander karakter dan andere sportieve lifestyle-autos als een spider of coupé. Om de auto te kunnen kiezen die het beste bij je past, is het goed je daarvan bewust te zijn.
Zoals gezegd, is een cabriolet meestal een open versie van een gewone vierpersoons auto. In plaats van een vast dak heeft hij een inklapbare of opvouwbare stoffen kap en de carrosserie is door de fabrikant versterkt om veilig van het open rijden te kunnen genieten.
Een spider, ook wel spyder of roadster genoemd, is gebaseerd op een volledig ander concept: dit is een tweezits open auto met een duidelijk sportief karakter. Hij wordt meestal geleverd met een inklapbare stoffen kap en het chassis is op extra stijfheid gebouwd. Een coupé is een sportieve twee- of vierpersoons auto met een dicht dak dat naar achteren toe schuin afloopt. Over het algemeen hebben coupés twee comfortabele voorstoelen en twee kleine achterste zitplaatsen. De naam coupé is ontleend aan de kenmerkende recht afgesneden achterkant.

Zo eenvoudig is het openen en sluiten van de cabrioletkap

Voor wie nog nooit eerder met een cabrio heeft gereden, biedt open rijden een geheel nieuwe ervaring: het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid waarbij je van iedere zonnestraal kunt genieten.
Een van de meest aantrekkelijke en populaire cabrio’s is onbetwist de 500C, die verkrijgbaar is in verschillende uitvoeringen, waaronder de Pop, de Lounge en de nieuwe exclusieve Star. Hij is uitgerust met een elektrisch bedienbare soft-top die automatisch kan worden geopend en gesloten met behulp van een bedieningspaneel in de auto naast de binnenverlichting of de knoppen op de afstandsbediening (geldt alleen voor het openen en voor het horizontale gedeelte). Door één keer op de knop te drukken, wordt het dak automatisch geopend tot de volledig horizontale positie (spoilerstand). Door op een van de twee toetsen te drukken voordat de spoilerstand is bereikt, kan het openen in een tussenpositie worden gestopt, waardoor de kap gedeeltelijk open blijft staan. Om de kap vervolgens weer helemaal tot de spoilerstand te openen, druk je gewoon nogmaals op de knop.
En wat denk je ervan? Is zo'n cabrio iets voor jou?

500C

Bij geen enkele 500 komt zijn zonnige karakter zo goed tot zijn recht als bij de 500 Cabrio. Net als de versie met een stalen dak is hij verkrijgbaar in een groot aantal modelvarianten, waaronder de nieuwe fonkelende 500C Star en de matgroene 500C Rockstar die meer dan ooit de sterrenstatus van de 500 waar maken.

 

// Start script Treasure Data // End Script Treasure Data