Skip to content Skip to navigation

ELEKTRISCHE AUTO’S: HEDEN OF TOEKOMST? DE PLANNEN VAN FIAT

Fiat gelooft in de toekomst van de elektrische auto en heeft besloten de gemiddelde CO2-uitstoot van de groep drastisch te verlagen op weg naar het uiteindelijke doel van nul emissies. Fiat presenteerde al in 2019 in Genève de basis voor wat de auto van de toekomst zou kunnen zijn, met de nieuwe Fiat Centoventi. Een elektrische conceptauto dat doet denken aan het ontwerp van de meest compacte crossovers. De Centoventi richt zich op elektrische en duurzame mobiliteit zonder uitstoot; met als eerste kenmerk het platform dat plaats biedt aan maximaal vier batterijpakketten. Elke module biedt een actieradius van 100 km, waarbij tussen de voorstoelen en achterbank nog een vijfde batterij kan worden bijgeplaatst. In 2020 maakte de iconische elektrische Fiat 500 zijn debuut: de Fiat die volledig op batterijen werkte zonder ondersteuning van een benzine- of dieselmotor.

OP WEG NAAR ELEKTRISCH RIJDEN

Wanneer we over elektrische auto’s praten, praten we over de toekomst. Er zijn al heel veel landen die geloven in de voordelen van elektrische auto’s, waarbij de verkoop ervan wordt bevorderd met uiteenlopende stimuleringsmaatregelen. De opkomst van de elektrische auto is momenteel een van de belangrijkste actuele trends in de auto-industrie
Maar wat is een elektrische auto en waarom is deze zo belangrijk?
De elektrische auto is - simpel gezegd – een auto dat volledig op elektrische stroom rijdt en niet op benzine of andere brandstoffen. Ze hebben dan ook geen enkele vervuilende invloed op hun omgeving. Omdat het motorgeluid stil is, is uit veiligheidsoverwegingen besloten dat fabrikanten verplicht zijn hun elektrische modellen wel enig geluid te laten produceren zodat ze voor andere verkeersdeelnemers hoorbaar zijn.
Elektrische auto's worden ook aangeduid met de afkorting BEV (Battery Electric Vehicle), omdat de auto wordt opgeladen met energie vanuit een openbare laadpaal op straat of via een thuislader. Het opladen van een elektrische auto is makkelijk en kan overal waar een laadpaal staat. Laadvoorzieningen zijn ook te vinden bij tankstations, parkeergarages, restaurants, hotels en andere locaties.
De oplaadduur is uiterst variabel, afhankelijk van de gebruikte oplaadtechniek en het vermogen en de capaciteit van het accupakket.

ELEKTRISCHE AUTO: GOED VOOR U EN HET MILIEU

Elektrische auto's bieden diverse voordelen, niet alleen voor het milieu, maar ook voor de gebruiker. De belangrijkste daarvan hebben we voor u op een rij gezet.

1. Vrije toegang tot milieuzones
Omdat ze geen vervuilende uitlaatgassen uitstoten, hebben elektrische auto's doorgaans vrije toegang tot milieuzones in stadscentra en stedelijke gebieden. De regelgeving kan op dit punt per land of gemeente verschillen en in sommige gevallen is dan ook een vergunning vereist. (De regelgeving kan op dit punt per land of gemeente verschillen en in sommige landen en steden is hoe dan ook een vergunning vereist.)
2. Lagere kosten per kilometer
Het opladen van de accu’s is goedkoper dan die voor een volle tank benzine of diesel en kan gemakkelijk thuis worden gedaan.
3. Rijgemak
De elektrische auto is perfect voor het rijden in de stad. Even het gaspedaal intrappen is voldoende voor een soepele en vlotte acceleratie.
4. Comfort
De elektrische auto hoor je bijna niet en zorgt voor een ontspannen omgeving, wat aanzienlijk de stress tijdens het rijden vermindert.
5. Onderhoud
De techniek van een elektrisch aandrijfsysteem is veel eenvoudiger dan die van een conventioneel aandrijfsysteem. De auto heeft minder componenten die onderhoud vragen en minder vloeistoffen die op peil moeten worden gehouden. Dankzij het regeneratief remmen op de motor worden ook de remmen minder intensief gebruikt dan bij een auto met een verbrandingsmotor.

KOSTEN EN OPLAADDUUR VAN OPLADEN

De oplaadduur van de accu's van een elektrische auto varieert afhankelijk van het type accu en van de laadkabel.
Een van de grootste uitdagingen voor fabrikanten van elektrische auto's is de ontwikkeling van accu's die een grote actieradius mogelijk maken en geschikt zijn voor snel opladen. Voor moderne elektrische auto's worden meestal lithiumaccu's gebruikt, die zich kenmerken door een tamelijk lange levensduur.
Er zijn verschillende manieren om op te laden bij openbare stations, die kunnen worden geselecteerd op basis van de frequentie van de oplaadbehoeften. De energie kan worden betaald via een vast maandelijks abonnement waarmee tot een vooraf bepaalde hoeveelheid energie per maand kan worden opgeladen, of via een vergoeding per gebruik wat meestal hoger is in vergelijking met de kWh-kosten van abonnementen. Er kunnen daarnaast extra kosten in rekening worden gebracht op basis van de e-Mobility Service Provider (e-MSP). De auto kan thuis worden opgeladen via een speciaal apparaat (wallbox) of door de laadkabel aan te sluiten op een stopcontact. De kosten om thuis op te laden variëren meestal op basis van de stroombehoefte en de energieleverancier. Er kan naar keuze van de klant een extra meter worden geïnstalleerd om de energiekosten voor het opladen apart te berekenen.

OPLAADMETHODES

Hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden hangt af van de capaciteit van de accu's. En daarbij ook van het vermogen van het laadpunt en het maximaal laadvermogen van het oplaadsysteem van de auto.
De eenvoudigste manier om een elektrische auto op te laden, is thuis via een normaal stopcontact. Maar om sneller te kunnen laden, kan de gebruiker een wallbox kopen of een openbare oplaadpaal gebruiken.
Wallbox is het oplaadapparaat dat thuis kan worden geïnstalleerd of bij de werkplek en waarmeer de auto sneller kan worden opgeladen. Snellaadstations bevinden zich op strategische locaties zoals in het stadscentrum of in de buurt van toeristische attracties en winkelcentra. Ze hebben zeer hoge vermogens, variërend van 50 tot 180 kW.
Elektrische voertuigen kunnen in openbare ruimtes worden opgeladen met wisselstroom (AC, Modes 2 en 3) of gelijkstroom (DC, Mode 4). De Mode 2-kabel wordt meestal bij het elektrische voertuig geleverd en kan worden gebruikt om verbinding te maken met sommige openbare oplaadpunten. Er is geen vooraf bepaalde tijd voor het opladen van een elektrische auto. Het kan enkele minuten tot enkele uren duren, afhankelijk van de kWh van de voertuigaccu en van het vermogen van het laadpunt en de autolader. De oplaadtijden worden ook beïnvloed door de temperatuur van de externe omgeving en de toestand/het niveau van degradatie van de batterij. De laadsnelheid is niet altijd constant en daalt zodra de accu ongeveer 80% vol zit.

FIAT GOe LIVE

Ontdek alle voordelen van een elektrische wagen met de Fiat GOe LIVE app. Hij registreert het rijgedrag van gelijk welke wagen en vergelijkt het met dat van de nieuwe Fiat 500. Je schat er ook de kost van elke verplaatsing mee in en ontdekt de totale besparing die je realiseert met de nieuwe Fiat 500.

De nieuwe 500

Het icoon dat sinds 1957 verandering heeft geïnspireerd is klaar om je mee te nemen naar het volgende decennium met unieke eigenschappen.
Ontdek 500e

FIAT Answers

Bekijk de video’s die Fiat maakte om elke twijfel weg te nemen omtrent elektrisch rijden.
Ontdek elektrisch rijden

Fiat Electric Hub

Ontdek wat elektrisch rijden echt betekent, neem al uw twijfels weg en maak kennis met alle voordelen en economische besparingen.
Ontdek de Hub

Voor meer informatie

De meest gestelde vragen met duidelijke antwoorden tonen de impact die een elektrische Fiat heeft op uw dagelijkse reizen en leven

 

// Start script Treasure Data // End Script Treasure Data