Banden

LET OP TEKENEN VAN SLIJTAGE

Het regelmatig controleren van de bandenspanning is essentieel voor je veiligheid. Zorg dat je stabiel blijft in alle bochten en op nat wegdek (remmen), terwijl je de rolweerstand optimaliseert en overmatig brandstofverbruik voorkomt.


HOE LEES IK DE BANDENCODES?

Aan de zijkant van een band staat een groep cijfers en letters, bijvoorbeeld 215 65 R 16 95H. Dit is een aanduiding waarmee je controleert of de band in overeenstemming is met de afmetingen die in het kentekenregister staan vermeld: 215 geeft de breedte in mm aan, 65 de verhouding hoogte/breedte, R staat voor radiaal, 16 de velgdiameter in inches, 95 de belastingsindex en H de snelheidsindex. Een andere code geeft de week en het jaar van productie aan.


WIST JE DAT?

Banden opmeten is essentieel. Banden monteren waarvan de afmetingen afwijken van die in het instructieboekje staan, is illegaal. Bovendien is het verboden om banden te kiezen met een snelheidsindex die lager is dan die in het boekje staat; je mag wel banden monteren met een hogere index. De Fiat experts kunnen je adviseren wat de juiste band is voor jouw auto.