Fiat Pandina is een viering van de liefde voor de Panda en zorgt tot 2027 voor een uitbreiding van de productie in het Zuid-Italiaanse Pomigliano d’Arco

Fiat presenteerde vandaag de nieuwe Fiat Pandina Special Series. De introductiedatum van 29 februari 2024 is een eerbetoon aan de legendarische eerste generatie van de Panda. Deze werd in 1980 op dezelfde datum gepresenteerd, in het bijzijn van de president van de Italiaanse Republiek, Sandro Pertini. De persconferentie, uitgezonden op YouTube, werd gepresenteerd door Fiat-CEO Olivier François, tevens Global CMO van Stellantis. De onthulling vond plaats in de Giambattista Vico-fabriek in het Zuid-Italiaanse Pomigliano d’Arco, waar de Panda sinds 2011 wordt geproduceerd.

Olivier François licht toe: ‘De nieuwe Fiat Pandina is een eerbetoon aan de liefde die Italianen hebben voor de Panda. In feite is “Pandina” een Italiaanse koosnaam voor deze auto. Vol trots presenteer ik vandaag deze Special Series en kondig ik tegelijkertijd aan dat de Panda in ieder geval tot 2027 in Pomigliano d’Arco geproduceerd zal worden. Het liefdesverhaal van de Panda en Italië duurt dus nog enkele jaren voort, dankzij de investeringen waarmee we van het model de veiligste en technologisch meest geavanceerde Panda ooit hebben gemaakt. En er is nog een reden om de Panda in het zonnetje te zetten: FIAT heeft besloten de productie met zo’n 20% te verhogen om aan de vraag van klanten te voldoen. De Fiat Panda is en blijft marktleider in Italië en segmentleider in Europa. Het is ook de enige hybride auto van Stellantis in het A-segment.”

Met een lange en vrolijke historie is de iconische Fiat Panda nu al 44 jaar marktleider in zowel Italië als Europa, met meer dan 8 miljoen exemplaren. De Panda is ook in de speciale Pandina-uitvoering de sociale auto bij uitstek, dankzij een combinatie van unieke eigenschappen: eenvoud, creativiteit en functionaliteit. Deze speciale serie ontleent zijn naam aan de liefhebbers die hun Panda al liefdevol ‘Pandina’ noemen. Het is daarmee een eerbetoon aan de liefde voor hun auto.

De nieuwe Fiat Pandina Special Series is de meest innovatieve en veiligste Panda ooit.

De Pandina is uitgerust met nieuwe rijhulpsystemen (ADAS), een nieuw digitaal instrumentencluster en een vernieuwd stuurwiel. Daarmee is deze Special Series de veiligste en meest geavanceerde Panda ooit. FIAT heeft de updates van de rijhulpsystemen niet per se gezocht in technologie, maar in eenvoudige oplossingen die voldoen aan de behoefte van de klant, zoals FIAT en de Panda altijd hebben gedaan. Hierdoor zijn de kenmerkende veelzijdigheid en betaalbaarheid van dit iconische model behouden.

De standaarduitrusting van de Fiat Pandina omvat nieuwe functionaliteiten die de bestuurder zowel in als buiten de stad ondersteunen. Zo helpt Lane Keeping Assist de bestuurder om zijn auto in de rijstrook te houden, helpt het Advanced Emergency Braking System kop-staartbotsingen te voorkomen en waarschuwt Drowsy Driver Detection de bestuurder bij signalen van vermoeidheid en verminderde alertheid. Ook Traffic Sign Recognition is inbegrepen: dit systeem detecteert verkeersborden en geeft deze weer op het nieuwe, volledig digitale 7-inch instrumentenpaneel. De parkeersensoren aan de achterzijde maken parkeren in het drukke stadsverkeer eenvoudiger, terwijl de vernieuwde cruise control vanaf een snelheid van 30 km/u automatisch de ingestelde snelheid aanhoudt, zonder dat de bestuurder het gaspedaal hoeft te bedienen. Automatic High Beam past de verlichting automatisch aan op de verkeersomstandigheden, wat rijden in het donker comfortabeler maakt voor de bestuurder. Tot slot maken zes airbags de standaard veiligheidsuitrusting compleet. De meeste functionaliteiten worden aangestuurd door de camera die aan de binnenspiegel is gemonteerd.

FIAT voorziet de speciale Pandina ook van een nieuw, digitaal 7-inch instrumentarium met drie grafische modi en een nieuw stuurwiel. De Pandina is bovendien uitgerust met een gloednieuwe 7-inch infotainmentsysteem met DAB-radio en ondersteuning voor Apple CarPlay en Android AutoTM.
Bijzondere designelementen van de Fiat Pandina zijn het het nieuwe, witte dashboard en de nieuwe stoelen met ‘Pandina’-monogram en -logo in reliëf, dubbele gele stiksels, witte details en Seaqual-garen vervaardigd uit duurzame, volledig traceerbare grondstoffen afkomstig uit zee-afval.
Het uiterlijk van de Fiat Pandina is verder verrijkt met speelse details, zoals het gezicht van een kleine panda op het spatbord, gele spiegelkappen, stootstrips met het Pandina-opschrift en een ‘Pandina’-zeefdruk op het derde zijruitje.
Behalve in de bestaande carrosseriekleuren – Gelato White, Cinema Black, Passione Red en Italia Blue – is de Fiat Pandina ook leverbaar in het nieuwe Positano Yellow en in tweekleurige uitvoeringen met een contrasterend zwart dak.
De nieuwe speciale Pandina-uitvoering van de Fiat Panda is vanaf deze zomer leverbaar.