Grande Panda: FIAT’s nieuwe wereldspeler

Met een geschiedenis van meer dan een eeuw is FIAT een van de oudste autofabrikanten en een wereldwijd merk dat dit jaar zijn 125ste verjaardag viert. De geschiedenis van FIAT is bezaaid met prestaties, records, innovatief leiderschap en een wereldwijde bekendheid, waarbij het merk altijd de klanten in het achterhoofd houdt. In het jaar van deze bijzondere en belangrijke verjaardag introduceert FIAT nu de nieuwe Grande Panda. Een nieuw mondiaal model dat ideaal is voor gezinnen en de hedendaagse stedelijke omgeving.

Olivier Francois, FIAT CEO en Stellantis Global CMO, verklaart: "De beste manier om FIAT's 125ste verjaardag te vieren, is om de eerste pagina's van onze toekomst te schrijven, te beginnen met de nieuwe Grande Panda. Ontworpen in Turijn, Italië door ons Centro Stile, belichaamt FIAT's nieuwste creatie de waarden van zijn voorgangers. Deze compacte auto is gebouwd op een nieuw wereldwijd platform, wat het merk de kans geeft om zijn mondiale bereik uit te breiden. Met de Grande Panda begint FIAT aan de overgang naar een globaal gemeenschappelijk platform dat alle regio's van de wereld dekt en de daaruit voortvloeiende voordelen voor klanten over de hele wereld. De Grande Panda is namelijk perfect geschikt voor gezinnen en stedelijke mobiliteit in elk land... een echte FIAT!”​

De Grande Panda is het eerste nieuwe product in de FIAT-familie, gevolgd door de lancering van elk jaar een nieuw voertuig tot 2027. De nieuwe reeks modellen is ontworpen om de straten van de wereld te veroveren en het gamma van het merk te vervolledigen. FIAT's innovatieve project is om voertuigen te produceren op hetzelfde wereldwijde en multi-energetische STLA Smart platform, dat in elke regio ter wereld werkt, waardoor het merk veel verschillende voertuigen en variaties kan maken en wereldwijd kan inspelen op de behoeften van klanten. ​

De Grande Panda is een compacte B-segment auto van minder dan 4 meter lang, met een strak design en een efficiënt ingedeelde ruimte voor vijf personen. Het is de ideale keuze voor zowel gezinsvervoer als de hedendaagse stedelijke mobiliteit.

Fiat Grande Panda: ontworpen in Italië voor de hele wereld​

Fiat Grande Panda: ontworpen in Italië voor de hele wereld

Ontworpen in Italië in het Centro Stile in Turijn, onderscheidt de Fiat Grande Panda zich van andere voertuigen in het B-segment door zijn lengte van slechts 3,99 meter - daarmee onder het gemiddelde van 4,06 meter in het segment - en door zijn strakke lijnen en overzichtelijke ruimte. Het nieuwe FIAT-model kan vijf personen vervoeren en is perfect voor een comfortabel gezinsleven en je mobiliteit in de stad. Om kracht en uniciteit uit te stralen, oogt de Grande Panda robuust en gestructureerd. Het wigvormige en dynamische design van de carrosserie wordt gegenereerd door de uitgesproken profiellijnen. De Grande Panda is ontworpen om het merk naar de toekomst te projecteren met een innovatief en slim gebruik van de ruimte, een coole persoonlijkheid en verrassende kenmerken.

De nieuwe Fiat Grande Panda heeft een bijzonder uiterlijk met een subtiele combinatie van gestructureerde lijnen en zachte en gedurfde oppervlakken, die benadrukt worden door de robuuste wielkasten. Daarnaast wordt de "Italianiteit" van de nieuwe Fiat Grande Panda direct duidelijk door het iconische en ironische Italiaanse design dat synoniem staat voor schoonheid. De nieuwe compacte gezinsrakker wordt geleverd in heldere carrosseriekleuren, waaronder geel.

De voorkant heeft een compact volume met een opvallende nieuwe persoonlijkheid. Nauwkeurige orthogonale lijnen omhullen een progressieve vierkante meshomhulling die een sterke, gestroomlijnde look creëert en een punctuatie van pixels genereert vanaf het midden van de glanzend zwarte grille tot aan de koplampen. De aanwezigheid van een skidplate in het onderste centrale deel van de bumper draagt bij aan het benadrukken van een urban attitude, terwijl de koplampen, bestaande uit opalen kubussen, de ramen van de gevels van de Lingotto fabriek weerspiegelen. 

Behalve de unieke lichtsignatuur, veranderen de dagrijlichten (DRL) in richtingaanwijzers en verlichten ze enkele van de kubussen die lijken op horizontale pixels die in een schaakbordpatroon zijn gerangschikt.

Van opzij herinnert het silhouet van de Fiat Grande Panda aan de kracht van de Panda uit de jaren '80, met zijn onbetwistbare, zelfbewuste houding.

De wigvormige houding van de carrosserie en cabine is krachtig gedefinieerd en wordt versterkt door schuine dakdragers, die van voor naar achteren lopen.

Als eerbetoon aan de klassieke Panda 4x4 zijn de Panda-letters driedimensionaal in bas-reliëf op de portieren gedrukt. Daarmee weerspiegelen ze de omgeving en animeren ze het onderste deel van de zijkant. Bovendien wordt de onmiskenbare schuine helling van de achterruit krachtig gedefinieerd door de robuuste "C"-stijl.

Ook de achterzijde heeft een gedurfd karakter dankzij de prominente wielkasten, de helling van de ramen, de algehele indeling van de achterruit, de lampen en de skidplates die de Fiat Grande Panda een beschermende en stabiele uitstraling en een robuuste bodemligging geven. Het volume wordt optisch vergroot dankzij de glanzend zwarte rand over de zijkant met driedimensionale Panda-letters - een designhommage aan de originele Panda. Om het thema van de tachtiger jaren geometrie gecombineerd met een futuristische stijl te behouden, zijn de 17" diamantgeslepen lichtmetalen velgen voorzien van een boeiend, gestileerd X-design.

Met een nieuwe unieke designtaal geeft de Fiat Grande Panda nu vorm aan de toekomst van FIAT. Met deze auto willen we klanten over de hele wereld een unieke auto bieden die alle merkwaarden uitstraalt door zijn onderscheidende design. Een design waar je vrolijk van wordt en je elke dag een glimlach geeft. 

Grande Panda