Skip to content Skip to navigation
22.09.2021

New Fiat (500)RED en FIAT’s groene manifesto ‘Casa 500’, ‘La Pista 500’ onthuld: “Planting the seeds of our future”

  • Opening ‘Casa 500’ en ‘La Pista 500’ in Lingotto en de (500)RED onthuld
  • La Pista 500: meer dan 40.000 planten voor de grootste hangende tuin van Europa, gemaakt op de iconische Lingotto-baan. Een milieuvriendelijk pad van inheemse soorten, een groene long voor de stad Turijn, nu open voor iedereen
  • Casa 500: niet alleen een route door een museum, maar een reis naar de toekomst, geïnspireerd door de roots van het icoon.
  • De nieuwe volledig elektrische (500) RED is de eerste (RED) auto met de gedeelde boodschap “bescherm de planeet en zijn mensen”
  • Fiat, Jeep en RAM strijden mee tegen wereldwijde pandemieën door speciale (RED) modellen te introduceren en daarmee ruim 4 miljoen dollar te doneren.
  • Bij de ceremonie waren aanwezig John Elkann, voorzitter van Stellantis; Ginevra Elkann, voorzitter van de Pinacoteca Agnelli; en Olivier Francois, CEO van FIAT en CMO van Stellantis. Bono, mede-oprichter van (RED) was aanwezig bij de aankondiging van de samenwerking tussen Stellantis en (RED) en de lancering van (500)RED.
  • De video van het evenement is HIER te zien

 

De inhuldiging van Casa 500 en La Pista 500 vond plaats op het dak van Lingotto, de iconische oude Fiat-fabriek in Turijn. Tijdens dit unieke evenement werd ook FIAT’s volledig elektrische (500)RED, de eerste (RED) auto onthuld; voortkomend uit de samenwerking met (RED).

De ceremonie werd bijgewoond door:

John Elkann, Voorzitter van Stellantis;

Olivier François, FIAT CEO en Stellantis CMO;

Ginevra Elkann, voorzitter van de Pinacoteca Agnelli

en Bono, co-founder van (RED)

 

John Elkann, voorzitter van Stellantis, verklaarde: “Turijn heeft nu een nieuw museum, gericht op een echt Italiaans icoon als de Fiat 500. Ook heeft het een nieuwe tuin die voor iedereen toegankelijk is en een unieke ervaring biedt aan de inwoners en bezoekers van onze stad. De investeringen in electrificatie bij Mirafiori en de groene transformatie bij Lingotto zijn een teken van het engagement van Stellantis: om vol vertrouwen de verandering te leiden die de automobielsector doormaakt. Om iedereen de voordelen van duurzame en geavanceerde mobiliteit te bieden”.

Olivier François, FIAT CEO en Stellantis CMO: “Vandaag beginnen we aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Lingotto. Het is altijd een vaandeldrager geweest in de geschiedenis van Fiat en het is hier dat we de zaden van onze toekomst planten: Casa 500, het nieuwe museum gewijd aan het meest geliefde icoon van FIAT, en de nieuwe La Pista 500, de grootste hangende tuin in Europa. Een nieuwe groene ruimte die voor iedereen toegankelijk is. We presenteren ook de wereldpremière van FIAT’s volledig elektrische (500)RED, de eerste (RED) auto ter wereld.

Casa 500 is niet een zomaar, noch een conventioneel automuseum, het vertelt verhalen over cultuur en geschiedenis, over Italië en Turijn. En het is ook een reis die de wortels van Fiat in de toekomst projecteert. De 500 is niet alleen technologie, batterijen en glanzende schermen; het vertegenwoordigt Italiaans design, de ‘Dolce Vita’, de Italiaanse geest. En dat is precies wat we in ons nieuwe museum hebben gestopt.

La Pista 500 is de grootste daktuin van Europa. Het besluit om het op het dak van een fabriek uit het begin van de 20e eeuw te plaatsen, heeft een diepe symbolische waarde voor ons. Een plek die honderd jaar geleden een van vervuiling was, met een testbaan die geheim en ontoegankelijk was. Daar is nu een tuin die toegankelijk is voor alle inwoners van Turijn. Dit onderstreept het feit dat ons doel niet alleen is om auto's op de markt te brengen. Onze nieuwe reis gaat ook over zorg en aandacht voor klimaat, gemeenschap en cultuur.

Vandaag presenteren Bono en ik ook de wereldpremière van FIAT’s volledig elektrische (500)RED. De missie van deze auto is om zowel de planeet als de mensen te beschermen: hij is elektrisch, respecteert het milieu en levert een bijdrage aan een duurzamere toekomst. Die missie gaat nu nog verder met (RED) aan boord. Samen met (RED) willen we ook pandemieën bestrijden, en dit is de dubbele boodschap die we aan de wereld willen overbrengen."

François gaat verder: “Deze maand vier ik mijn 10e verjaardag aan het roer van FIAT. 10 extreem uitdagende jaren. Maar we vieren het met een geweldig resultaat: FIAT is momenteel het leidende Stellantis-merk in termen van verkoopvolume, met tot nu toe al 1 miljoen verkochte voertuigen in 2021. Dit, plus de extra kracht en middelen van Stellantis, stelt ons in staat om te kijken naar de toekomst met optimisme. FIAT zal vanaf 2023 elk jaar minstens één nieuw model onthullen, en elk zal ook in een volledig elektrische versie komen.”

Ginevra Elkann: “Lingotto is een magische plek, een symbool van de industrialisatie van Italië die met de tijd is veranderd om in te spelen op nieuwe behoeften. Jaren geleden, toen de productie eindigde, gaf het project van Renzo Piano het een nieuwe missie en stelde het open voor de mensen van Turijn. Speciale ruimtes werden gecreëerd voor de Giovanni en Marella Agnelli Art Collection: een speciale schatkist gemaakt om de passie van Agnelli voor kunst te delen met de stad. Vandaag, bij dit nieuwe begin, verbindt Lingotto zich opnieuw met zijn oorspronkelijke identiteit. Het viert het verleden en projecteert dat erfgoed in een nieuwe visie op de toekomst. Via Casa 500, de Pinacoteca en La Pista 500, de enorme hangende tuin die is ontworpen om bezoekende kunstwerken te huisvesten, deelt Lingotto een inclusieve, duurzame visie op de toekomst en een rijke dialoog met de werelden van kunst en het milieu”.

Jennifer Lotito, (RED) President & Chief Operating Officer: "Dit is het 15e jaar van (RED) en we kunnen niet trotser zijn om zo'n opwindend meerjarig partnerschap te lanceren. De wereldwijde schaal en creatieve energie die dit zal opleveren voor de strijd tegen COVID en aids is precies wat nodig is om ons te helpen een einde te maken aan hun verwoestende impact op zoveel miljoenen mensen. We zijn de vele teams die deze lancering - en toekomstige impact - mogelijk hebben gemaakt zeer dankbaar”.

Casa 500 – De toekomst geïnspireerd door de roots.

Casa 500 is een nieuwe tentoonstellingsruimte die deel uitmaakt van het museumcomplex ‘Pinacoteca Agnelli’, waarvan Ginevra Elkann voorzitter is.
Een inspirerende route van meer dan 700 m2 neemt je mee langs herinneringen, emoties en dromen die de cultuur en geschiedenis van een land en een stad blootleggen en die verweven zijn met de geschiedenis van de 500.
Casa 500 is veel meer dan een automuseum en vertelt over de toekomst van het merk FIAT. Beginnend bij de ‘roots’, die de inspiratie zijn voor de toekomst.
De rode draad is de 'metamorfose' van de FIAT 500 over zijn drie generaties. Een model dat geschiedenis heeft geschreven in de auto-industrie en altijd heeft geleid tot nieuwe manieren van denken en leven. Een icoon van onze tijd.

Casa 500 is gelegen op de 5e verdieping van de Pinacoteca Agnelli en biedt direct uitzicht op het Lingotto-”circuit”. Het is een open tentoonstellingsruimte en is dankzij grote ramen aan alle vier de zijden, verbonden met het “circuit”.
Casa 500 is ook een plek waar respect voor het milieu de mantra is. Die vormde de inspiratie voor het creëren van alle ruimtes en materialen. Ze volgen het principe dat is samengevat in het concept van "Hergebruik, Verminder, Recycle". Er is gebruik gemaakt van gerecycled hout voor de tafels, platforms en deuren. Meubels en voorwerpen zijn gemaakt van gerecycled materiaal of met uit zee gewonnen plastic. De verf is milieuvriendelijk en antibacterieel.

De tentoonstelling Casa 500 is opgebouwd rond een symbolische centrale boom, die gemaakt is van gerecycled hout. Een boom die staat voor de continuïteit van de geschiedenis, tussen de wortels – het verleden – en de toekomst. Aan de voet van de boom, de neus van de legendarische Fiat 500 uit 1957 en een (500)RED, de nieuwste toevoeging aan de 500 line-up.

De tentoonstelling is in 8 thema’s verdeeld. Deze beginnen met Legacy (nalatenschap); een meeslepende ruimte met foto's en video's waar bezoekers worden meegenomen naar 1957. Daar begint de reis aan boord van de drie generaties van de 500.

De volgende is ‘Made of Italy’; geen verzameling objecten maar een bevestiging van stijl. Twaalf industriële producten die zich, net als de 500, hebben gevestigd dankzij hun Italiaans design dat schoonheid combineert met bruikbaarheid. Een reis door tijd en creativiteit. Men vindt daar voorwerpen uit het dagelijks leven die iconen zijn geworden in de collectieve onbewuste, inspirerende manieren van denken en leven. In deze ruimte zijn ze verdeeld in drie gebieden: ‘Boom’, Ego en Ethisch.

Boom blikt terug op de jaren vijftig, gevierd door Fellini en zijn ‘la dolce vita’. De ruimte vertelt over een land dat een complete transformatie ondergaat, op zoek naar nieuwe kansen. Grote bedrijven transformeren, terwijl kleinere bedrijven vertrouwen op flexibiliteit en vakmanschap. En de resulterende economische ontwikkeling wordt gedreven door Italiaanse creativiteit.

Met een sprong voorwaarts van meer dan een halve eeuw komen we bij het ego-gebied en het eerste decennium van het nieuwe millennium. Dankzij de komst van internet, mobiele telefoons, e-mail en digitale beelden zijn communicatiemiddelen nu in de ether. De behoefte aan personalisatie is sterk. 

Ethisch is de sectie die zich richt op het huidige decennium. Een periode van grote technologische innovaties, maar ook van de herontdekking van primaire waarden zoals solidariteit en respect voor het milieu, in twijfel getrokken door conflicten, economische logica, klimaatomwentelingen en pandemieën. 2021 is ook het jaar van de Stellantis-groep, opgericht om de auto-industrie een nieuwe impuls te geven. Waar het merk FIAT absolute waarden van uniciteit en kwaliteit uitdrukken.

De sectie ‘Maatschappelijke relevantie’ behandelt het boeiende verhaal van de 500 zoals verteld in de drie voorgaande gebieden: ‘Boom’; de naoorlogse economische boom die de massaconsumptie aandreef. Ego; de 500 uit 2007. De grote naam van het nieuwe digitale millennium dankzij de eindeloze aanpassingsmogelijkheden. En ethisch, de toekomst vanaf 2020 met de volledig elektrische New 500 die iedereen meeneemt naar het volgende tijdperk van mobiliteit.

Voor communicatiegeschiedenisliefhebbers is er de niet te missen postercollectie, met 12 posters en reclameafbeeldingen van de eerste 500. De gereproduceerde beelden ademen de positieve sfeer van die jaren, met gezinnen in hun vrije tijd en het dagelijks leven. Met veel vrouwen aan het stuur: de kleine auto wordt ook het symbool van vrouwenemancipatie en synoniem voor vrijheid en democratische mobiliteit.

‘3 Generations’ is het gedeelte van de vergelijking. Twee tijdcapsules die het visuele verhaal vertellen van de evolutie van de 500 en zijn drie incarnaties. Een evolutie van de drie generaties van de 500 die altijd trouw is gebleven aan zichzelf zonder het charisma van de moderniteit te verliezen. De muren bevatten een weergave van een dwarsdoorsnede van de carrosserie van een echt model uit 1957. Daarnaast zijn er bepaalde onderdelen van de 500 uit 2007 te zien als velgen, voor- en achterlichten, stuur, dashboard met infotainment en spiegel. Industriële componenten, het zijn onderdelen van de 500, maar nu direct herkenbaar door hun design, functionaliteit en integratie.
Verderop dezelfde componenten, maar deze keer overgenomen van de volledig elektrische 2020 New 500: innovatie, functionaliteit, design en technologie, allemaal in het teken van de 500.

Twee multimediaschermen vormen de digitale teller. Een interactief gedeelte met het dagboek van een hedendaags icoon: interviews, communicatiemateriaal, evenementen en onderscheidingen, die de Fiat 500 tot een internationale ster maken.

Last but not least komen we bij de sectie Foreseeing the Future (vooruitziende blikken). In dit gebied herleiden we de geschiedenis van verleden, heden en toekomst, tegen de achtergrond van Lingotto, waarvan het aangezicht meermaals radicaal is veranderd. Oorspronkelijk een autofabriek, toen onvermijdelijk met beperkte toegang. Een fabriek waar (handen)arbeid centraal stond. In de jaren ’90 volgde de eerste grote stap, van een ‘ontoegankelijke’ locatie die haar industriële geheimen bewaarde, naar een van sociaal, multifunctioneel commercieel (winkel)centrum. En nu een verdere transformatie; een groene museumruimte gericht op nieuwe duurzame mobiliteit, open voor het publiek en ontworpen voor de gemeenschap.

Ten slotte is er ook een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, vanwege gastheer "Green Obsession", samengesteld door het architectenbureau van Stefano Boeri. Vier modellen van verticale bossen worden tentoongesteld met een bijschrift dat het concept van Green Obsession illustreert als een levensfilosofie, een innovatieve en duurzame manier om de stad te bedenken, waar de natuur de echte hoofdrolspeler wordt en waar het Vertical Forest een model is van duurzaam residentie. Casa 500 is ontworpen door het team van Lab71 architetti, onder leiding van Massimiliano Gotti Porcinari.

La Pista 500, Sky Garden of daktuin
Meer dan 40.000 planten in de grootste hangende tuin van Europa

De weelderige daktuin van La Pista 500 is gecreëerd daar waar ooit de in de Lingotto-fabriek gebouwde auto's werden getest. Het is een opeenvolging van bloemen en kleuren, een spel van gebladerte, licht en schaduw waar aroma's de lucht vullen. La Pista 500 is gemaakt als een ruimte voor iedereen. De tuin is een ‘injectie van natuur’ in de stad. Een voorbeeld van groene architectuur, gebouwd op een gebouw dat symbolisch is voor Turijn en zijn geschiedenis.

Maar het La Pista 500-project slaat ook een nieuwe weg van industriële archeologie in. Een voorbeeld van naturalistische cultuur, met de nieuwste milieuwaarden: van ecologie en energiebesparing tot de sociale component.
Het is het werk van de architect Benedetto Camerana, in het botanische aspect bijgestaan ​​door Cristiana Ruspa, een specialist van de firma Giardino Segreto. De tuin bevindt zich langs de hele “ring” van de 1,2 km testbaan van weleer. Deze wordt nu nieuw leven ingeblazen, maar exclusief voor elektrisch aangedreven voertuigen, dus ook voor fietsen en scooters. Het is uniek in zijn soort.

De tuin is, net als barokke tuinen, ontworpen in themagebieden. Deze moderne versie introduceert nieuwe ruimtes, de een anders dan de andere. Van meditatie en yoga, een atletiekbaan en fitnessruimte, tot infographics over het landschap en de monumenten van de stad. Er zijn ook ruimtes voor kunst dankzij de Pinacoteca Agnelli. Momenteel is in de laatste een preview te zien van 9 grootschalige sculpturen van enkele van de grootste beeldhouwers van de 20e eeuw. Dit als voorproefje van de tijdelijke tentoonstelling "The Maeght Foundation: a studio in the open air", in de Pinacoteca Agnelli vanaf 15 oktober.

Naast deze zones zijn er vijf themagebieden, op hun beurt onderverdeeld door inheemse botanische soorten: "hazelnootbos", "educatieve en verfplanten", "moestuin", "kruidachtige borders" en "meditatie".

In een wereld die de waarde van de natuur herontdekt, mogen we niet achterlaten wat planten voor mensen kunnen doen. Te beginnen met het vermogen om voeding te geven of te helpen bij meditatie zoals in het geval van aromatische planten. Deze laatste zijn speciaal ontworpen door de Zegna Group, een partner van FIAT en een groot productiebedrijf dat bijzondere aandacht besteedt aan de bescherming van het milieu. In 1993 stichtte het de Oasi Zegna, een natuurpark van 100 km² in de Biella Alpen.

De tuin in detail

De tuin is een modern, lineair park met 28 eilanden die iets meer dan 7.000 m2 beslaan van de in totaal 27.000. Het herbergt meer dan 40.000 exemplaren van 300 soorten en variëteiten aan planten. Deze zijn geselecteerd volgens ecologische criteria. Sommige zijn afkomstig uit de regio Piemonte en de aangrenzende gebieden en zijn ingedeeld volgens seizoensvariaties in kleur. Dit zijn veelal kruidachtige vaste planten. Planten die zeer snel en met een hoge opbrengst groeien. Denk maar aan de alpenweiden die spontaan bloeien tot een overdaad aan bloemen, texturen en verschillende volumes zodra de sneeuw smelt. Om ze te cultiveren, zijn nieuwe concepttechnieken toegepast om het waterverbruik en het gebruik van meststoffen drastisch te verminderen; ook deze beslissing werd ingegeven door duurzaamheidscriteria. Slechts enkele maanden later wordt de tuin al bewoond door talrijke soorten vlinders en kevers: een echte injectie van biodiversiteit.

Het hazelnootbos (hazelnut grove) krijgt een eigen themagebied. Piemonte is rijk aan hazelnoten. Deze bladverliezende struiken met paarsrood blad groeien snel in alle gronden. Zelfs als die droog, arm en kalkhoudend zijn. Deze zuinige, nobele plant is de basis van de bekende gianduia-crème, op basis van chocolade en inderdaad hazelnoten.

Het educatieve gebied herbergt het verven van soorten. Eens de enige manier om stof te kleuren, komen natuurlijke kleurstoffen nu weer in de mode vanwege hun ecologische en creatieve eigenschappen. Elke plant heeft zijn eigen relatie met de bodem en het licht, wat resulteert in originele tinten.

Een lesje tuinieren uit de moestuin: deze soorten hebben behoefte aan goed doorlatende grond met zand en steenslag en slechts een beetje irrigatie in de zomer. Als ze eenmaal zijn geplant en de eerste herstelperiode is voltooid, raken ze eraan gewend dat ze geen water krijgen en worden ze steeds resistenter tegen ziekten en plagen.

Tussen de kruidachtige struiken overtreft het spel van kleuren en volumes dat elkaar opvolgen naarmate de seizoenen veranderen, zelfs de bloemen. In hun eigen speciale ruimte voegen het ruisen van de wind tussen de bladeren en de geometrie van de takken die door de lucht worden geagiteerd, een extra vleugje welzijn toe.

Meditatie is niet alleen een kwestie van visuele vervulling, maar ook van innerlijke harmonie. Bovenop de onverwachte nuances en veelzijdige geometrieën gevormd door de takken en bladeren tussen het ene zuchtje wind en de andere, zorgt de geur van aromaten ook voor ontspanning en brengt mens en natuur in diep contact.

(500)RED Family – (RED)EFINE YOUR FUTURE AND SAVE LIVES

FIAT, Jeep en RAM zijn een partnerschap aangegaan met (RED) en hebben tussen 2021 en 2023 minimaal $ 4 miljoen toegezegd ter ondersteuning van het cruciale werk van het Wereldfonds bij de bestrijding van pandemieën, waaronder aids en COVID-19. Vanaf vandaag betekent dit dat elk (FIAT)RED-voertuig dat wordt gekocht uit de speciale serie (500)RED-familie, het meest ethische en zinvolle tot nu

 (RED) werd in 2006 opgericht om bedrijven en mensen bijeen te brengen in de strijd om een ​​einde te maken aan aids. Vandaag bestrijdt (RED) twee pandemieën, aids en COVID-19, en heeft het bijna 700 miljoen dollar gegenereerd voor het Wereldfonds. Het geld heeft meer dan 220 miljoen mensen geholpen en het geld dat door Stellantis is vastgelegd, zal meer levensreddende programma's financieren waar ze het meest nodig zijn. Door samen te werken met (RED) neemt Stellantis deel aan de strijd tegen pandemieën en geeft het zijn klanten een manier om zich bij hen aan te sluiten.

New (500)RED
De volledig elektrische New(500)RED is de held van de avond en is tot stand gekomen uit de samenwerking tussen FIAT en (RED). Ze delen de boodschap om te zorgen voor het milieu, voor de planeet en voor zijn mensen.

Vanuit de overtuiging dat we allemaal onze rol kunnen spelen in de strijd tegen pandemieën en dat ieder van ons daarom de verandering kan leiden, komt een ongebruikelijke beslissing in het autolandschap; de bestuurdersstoel krijgt één kleur – rood – en de andere drie passagiersstoelen zijn zwart. Een provocatie, een boodschap, een uitnodiging: wees 'ready' om aan het stuur van de verandering te zitten. Voor degenen die de voorkeur geven aan uniformiteit van kleur, is het model ook verkrijgbaar met de stoelen volledig zwart en het contrasterende (500)RED -logo, of allemaal in rood met een zwart logo.

FIAT wil de (RED) boodschap overbrengen aan een zo breed mogelijk publiek. De speciale serie is om die reden beschikbaar in de hele 500-familie: de nieuwe volledig elektrische (500)RED, de hybride (500)RED, (500X)RED en de niet in Nederland leverbare (500L)RED. Deze (RED)-modellen zijn zowel van buiten (carrosserie, logo's, spiegelkappen en designelementen op de lichtmetalen velgen) als van binnen (dashboard, designelementen op de vloermatten en de exclusieve stoelen gemaakt met Seaqual ® garen, met de FIAT-signatuur en het (500)RED -logo op de rugleuning). Rood zal overigens niet de enige kleur zijn in de (RED) special serie.

Alle modellen in de (500)RED-familie zijn uitgerust met een luchtfilter dat is behandeld met een biocidesubstantie die zeer effectief (>99,9%) is tegen virussen en bacteriën, die hun hernieuwde verneveling in het passagierscompartiment kunnen stoppen. Bovendien zijn de oppervlakken van sommige interieurcomponenten waarmee klanten het meest in contact komen, zoals het stuur, de stoelen en de binnenkant van de kofferbak, onderworpen aan een antimicrobiële behandeling die zeer effectief is (tot 99,9% afhankelijk van de componenten) tegen virussen en bacteriën, zodat klanten zich veiliger voelen aan boord.

Elke auto in de (500)RED-familie wordt geleverd met een welkomstpakket, inclusief een dispenser voor handdesinfecterend middel en een specifieke sleutel-cover voor een laatste vleugje maatwerk. In dezelfde kit vinden nieuwe (500)RED-klanten ook een exclusieve brief, ondertekend door Olivier François en Bono, die hen welkom heten in de (RED)-gemeenschap.

De volledig elektrische New (500)RED bevat ook andere kenmerken die hem onmiddellijk herkenbaar maken, te beginnen met het 500-logo op de voorkant en het FIAT-logo op de achterklep, dat nu voor het eerst rood is als eerbetoon aan (RED). De speciale badge onderaan de achterruit en het 500-logo in het midden van het premium stuurwiel met Soft Touch-bekleding dienen als verdere herinnering aan het partnerschap.

Naast de nieuwe en exclusieve Red by (RED) rode lak, is het model ook verkrijgbaar in Mineral Grey, Ice White en Onyx Black. Een andere atypische (RED) touch betreft het gaspedaal in rood geanodiseerd aluminium, dat verkrijgbaar is in combinatie met een interieur met zwarte passagiersstoelen en de rode bestuurdersstoel.

De volledig elektrische New (500)RED is verkrijgbaar in twee carrosserievarianten: hatchback en cabrio met zwarte kap. Hij is leverbaar met een e-motor van 70 kW (95 pk) (actieradius tot 190 km in WLTP-cyclus) en een van 87 kW (118 pk) met een actieradius tot 320 km (WLTP-cyclus).

De hybride (500)RED is gebaseerd op de luxe uitgevoerde Dolcevita-versie en heeft, samen met de kenmerken die door de hele (500)RED -familie worden gedeeld, het (500)RED-logo op beide pijlers. De (500)RED Hybrid is verkrijgbaar in Pompeii Grey, Gelato White, Cinema Black en natuurlijk ook in Passione Red.

Deze versie is ook verfraaid met verchroomde designelementen op de grille, “snor” en deurgrepen. Hij staat op en 15” of 16” lichtmetalen velgen en qua infotainment wordt hij geleverd met een 7-inch touchscreen-radio met Apple CarPlay™, Android Auto™.

De (500)RED Hybrid is uitgerust met een 70 pk sterke 1,0-liter Mild Hybrid-motor en is verkrijgbaar als hatchback met panoramisch glazen dak en als cabriolet met zwarte kap. 

De (500X)RED met het (500)RED -logo op de B-stijl, is gebaseerd op de Cross-versie en is verkrijgbaar als hatchback en als cabrio met zwarte Dolcevita-softtop. Naast Passione Red omvat het kleurenpalet Moda Grey, Gelato White en Cinema Black, allemaal met rode designelementen. Het interieur is voorzien van een elegante donkere tint en de zwarte stoelen zijn verfraaid met rode bies en rode stiksels op de armleuning. Connectiviteit wordt gegarandeerd door het Uconnect-systeem met een 7-inch touchscreen met ingebouwd navigatiesysteem, Apple CarPlay™, Android Auto™ en 19-inch lichtmetalen velgen. De specificaties worden aangevuld met parkeer- en schemersensoren, mistlampen en automatische airconditioning. Onder de motorkap ligt een 120 pk sterke drie- of een 150 pk sterke viercilinder.

(500 Iride) RED elektrische scooter

De (500)RED familie omvat nog een extra optie. Geen nieuwe feature of designelement, maar een aanvullende mobiliteitsoplossing die ook de laatste meters duurzaam kan maken. De door Mopar gemaakte elektrische scooter (500 Iride)RED past in de kofferbak van de 500 en is de ideale duurzame oplossing  voor de laatste kilometers het woon-werkverkeer.

De opvouwbare “500 Iride” elektrische scooter weegt 15 kg en heeft een bereik tot 30 km en een topsnelheid van 25 km/h. Met de meegeleverd thuislader is in 4,5 uur de accu weer volgeladen. 

* niet in alle landen beschikbaar, topsnelheid varieert per land afhankelijk van lokale wetgeving.

“Planting the seeds of our future” – een evenement met lage impact op het milieu

In lijn met het hele project is ook het lanceringsevenement ontworpen en geproduceerd. Het doel was de laagst mogelijke impact op het milieu te hebben en om te voldoen aan duurzaamheidscriteria. In samenwerking met Legambiente heeft Ecoevents het gecertificeerd als een "duurzaam evenement met lage uitstoot". Dit omdat gewerkt volgens, en voldaan is aan de criteria "Verminderen, recyclen, hergebruiken". Zo zijn lokale en hergebruikte faciliteiten en technieken geselecteerd. Zo ook de materialen die zowel gerelateerd zijn aan de communicatie van het evenement als aan de gasten. Maar dat is niet alles. De materialen werden vervoerd met elektrische voertuigen en de leveranciers werden geselecteerd op basis van de nabijheid van de evenementenlocatie.

Ook is er aandacht besteed aan de gastlogistiek met behulp van de door Leasys ter beschikking gestelde elektrische shuttles van de Stellantis Group. Er is ook een pendeldienst van en naar de luchthavens verzorgd door LeasysGO!, het ecologisch duurzame en volledig elektrische autodeelprogramma speciaal voor de New 500, beschikbaar in Turijn, Milaan en Rome. Last but not least werden de evenementenhotels gekozen vanwege de lage milieu-impact ertificering van hun voorzieningen en diensten. Een verdere, samenhangende en concrete stap in het bijdragen aan een betere toekomst. Omdat ieder van ons de verandering kan leiden.

Over (RED)

​​(RED), genoemd naar de kleur van de noodtoestand, werd in 2006 opgericht door Bono en Bobby Shriver om bedrijven te verenigen om de aids-pandemie te bestrijden. Tegenwoordig strijdt het ook tegen COVID en de verwoestende impact ervan op 's werelds meest kwetsbare gemeenschappen.

(RED) werkt samen met de meest iconische merken en mensen om (RED) producten en ervaringen te creëren - die allemaal geld inzamelen voor het ‘Wereldfonds’, een van 's werelds grootste financiers van wereldwijde gezondheid. (RED) partners zijn onder meer: ​​Amazon, Anova Culinary, Apple, Balmain, Bank of America, Beats by Dr. Dre, Buffalo Games, Claro, eos, Girl Skateboards, The Honey Pot Co., Louis Vuitton, Mavin Records, Montblanc, Primark , Salesforce, Starbucks, Stellantis, Telcel, Therabody, TRUFF, U-Mask en Vespa. (RED) Supporters zijn onder meer: ​​Merck en Roche.  

Tot op heden heeft (RED) bijna $ 700 miljoen opgehaald voor het Global Fund, waarmee meer dan 220 miljoen mensen zijn geholpen. Het geld dat door de partners en campagnes van (RED) wordt ingezameld, gaat rechtstreeks naar de versterking van de gezondheidsstelsels en de ondersteuning van levensreddende programma's in de gemeenschappen waar pandemieën het hardst toeslaan.

 

------------------------------EINDE BERICHT-------------------------------

 

 

Noot voor de redactie:

voor meer informatie:

Mirco Rácz
T: +31 (0) 20 3421 809 / M: +31 (0) 6 52 000 188
E: mirco.racz@stellantis.com
W: media.stellantis.com/nl-nl/fiat

// Start script Treasure Data // End Script Treasure Data